Translate

joi, 17 octombrie 2013

Muzica populară la judecată

Muzica populara: iata una dintre cristalizarile artistice a ceea ce cu un termen generic se numeste folclor. Ea este destul de vizibila inca in spatiul public, e promovata de televiziune si radio, e prezenta in spectacole festive, dar si la agape si ceremonialuri private (...). In mass-media actuala lipsesc insa comentariile de specialitate, un echivalent al cronicii muzicale din muzica culta. Prezentatorii de emisiuni de radio si televiziune croseteaza de regula sentimental pe marginea cintecelor, avind se pare drept unic criteriu de valorizare „autenticitatea”. Desigur, autentic ar vrea sa insemne conservarea unui presupus model originar, actualizarea ritualica a rapsodului arhaic, un soi de stramos arhetipal. Simplificind lucrurile, trebuie sa admitem ca muzica populara nu este in principiu nici „anonima“, nici „colectiva“. Un cintec popular e in fapt o creatie de autor, originala chiar daca incorporeaza anumiti invarianti consacrati de traditia genului. Interpretarea insasi a unui cintec devine un act artistic creator. Vreau sa spun, pe scurt, ca muzica populara nu-i un „pod de vechituri”. Voi scrie, asadar, despre interpreti ai cintecului popular, neconventional si subiectiv, incercind, pe de o parte, sa-mi explic propria placere durabila pentru aceasta muzica, si, pe de alta, sa-i identific elementele de creativitate intr-o perspectiva culturala mai vasta.
Maria Golban. Ea satisface exigentele unei triple asteptari: este interpreta a cintecului popular, are o buna initiere in cercetarea etnomuzicala si este autoarea integrala (realizator, redactor si prezentator) a unei emisiuni de folclor muzical, cu o audienta si un succes de invidiat, la postul local clujean NCN TV. S-a remarcat indeosebi dupa 1990: premii la citeva festivaluri nationale de folclor, prezenta constanta la diferite spectacole de muzica populara, aparitii frecvente la concerte televizate etc. A inregistrat doua albume de autor: „De la Frasinet la vale” si „Bate vint de sub Vladeasa”. Asadar, s-a lansat si impus cu cintece din zona Margaului, o zona a Apusenilor unde puritatea si conservatorismul etnic predispun la reverii paradisiace, sfidind inca modernitatea. Prin vocea sa de o naturalete rafinata si de o subtila stranietate (intelegind straniul drept o marca a talentului), Maria Golban are acces la un fond muzical originar, astfel ca ea face sa vibreze, in doina mai cu seama, acel „orizont spatial inconstient” despre care vorbeste Lucian Blaga. Intuitia artistica o poarta spre expresivitatea de profunzime a cintecului. Maria Golban stie ca unul dintre sensurile autenticitatii in interpretare consta in refuzul sentimentalismului patetic si al arabescurilor afectate. Interpreta talentata, ea nu „citeste” decit partitura originara, lectura posibila doar prin capacitatea de a constientiza structura simbolica a universului arhaic. Un tremolo matasos-gutural al vocii interiorizeaza linia melodica, conferind cintecelor o densitate enigmatica, senzoriala aproape. Emotia estetica este discret – nelinistitoare, cu o fina vibratie magica, atit in melancolie cit si in exuberanta. In mod vizibil, vocea cultivata devine operator activ de transfigurare artistica. Ea induce ascultatorului starea de reverie a originarului, dar si a idilicului livresc. Mie personal, cintecul cu primele doua versuri „Bate vint de sub Vladeasa / Si-mi aduce dor de-acasa“ imi satisface nevoia unor analogii ezoterice si, ca Vasile Lovinescu ezotericul, identific in acest vint melodios un mesager al dorului cosmic si o boare simbolica adiind dinspre Muntele Sacru. Sau, in alt registru, un cintec de dragoste imi evoca „salonul natural” al idilei cosbuciene, cu senzualismul sau difuz si cu libertinajul rafinat si, totodata, incintator de naiv.

Petru Poantă („Evenimentul Zilei Online”, 28 August 2004)

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

1995

1995

Despre mine

Fotografia mea
Specialist în comunicare interculturală, etnolog, interpret de muzică populară, organizator și prezentator de evenimente (nunți, botezuri, întâlniri de afaceri etc). Confesiune: creștin-ortodoxă. Pasiune: cultura tradițională. De când mă ştiu, iubesc valoarea, frumuseţea, sinceritatea, calitatea şi, tot de când mă ştiu, iubesc satul tradiţional şi-i ascult glasul...glasul pamântului, al durerii şi-al bucuriei străbunilor. Ascult ce-a mai rămas din toate-acestea şi, cu setea celui care conştientizează ultimele picături, învăţ. Învăţ să aflu ce şi cum a fost, ce şi cum mai este şi caut să adun în cămările-mi sufletului, avid de cultură arhaică, tot ce poate cuprinde spaţiul ancestral. Copil fiind, acasă, în Frăsinetul meu, selectam doar intuitiv, apoi, pe măsură ce şcoala şi viaţa m-au format, lucrurile au început să se aşeze tot mai mult într-o matcă a valorilor. Sunt mândră de asta şi, mai ales, recunoscătoare celor ce-au trudit pentru cercetarea, arhivarea şi valorizarea fenomenului cultural tradiţional, lăsând astfel noilor generaţii, dornice să-şi cunoască obârşiile, posibilitatea de a cunoaşte viaţa vetrelor folclorice de altădată.

Național Tv, august 2013

Național Tv, august 2013
în emisiunea „Tradiții de la bunica”

August 2013

August 2013

2004

2004

„Du-te bade-n ceie habă”

Național Tv, 2008

„Rău îi stă codrului, rău”

din recitalul în cadrul concursului Moștenitorii aprilie 2011, Alba Iulia.

Maria Golban - Festivalul „Valeria Peter Predescu” (ediția a III-a, 2012)

Favorit TV, 2012 (live)

„Du-te dor cu dorurile”

Favorit TV, 2011

1995

1995

Faceți căutări pe acest blog

Cine urmarește acum?